Erdőfülében a sok más tevékenység mellett egyik ősi mesterség a fafaragás. A régi székely emberek a mindennapi használati tárgyaikat fából faragták ki, hisz az mindig kéznél volt. A faragás ma is élő mesterség, ellátogattunk Balázsi Gyula faragómesterhez, hogy kikérdezzük, mi késztette erre a pályára.

Erdőfüle.ro: Honnan jött az ötlet, hogy faragj?

B.Gy.: Édesapám felőli nagyapám ács volt, tehát mondhatni a véremben van a fával való munka. Első faragó emlékem 6 éves koromból van, amikor egy bicskával faragtam egy miniatűr kopjafát néhai Boda Lajos bácsi tanácsait követve.

Erdőfüle.ro: Meséld el, hogyan juttál odáig, hogy mára saját műhellyel rendelkező vállalkozó legyél?

B.Gy.: Iskola közben szabadidőmben 2 évet jártam Vargyasra egy mesterhez a szakma rejtelmeit tanulmányozni, utána 2 évet dolgoztam Nagy Fábián asztalosműhelyében, majd munkahelyem mellett hobbyszinten faragtam. Családalapítás után úgy gondoltam, hogy ezen a téren elindulva tudom biztosítani a megélhetésünket ezért  megtakarított pénzemből saját műhelyt alakítottam ki körülbelül 50 négyzetméteres helyiségben, teljes felszereltséggel.

Erdőfüle.ro: Legszívesebben milyen munkákat vállalsz?

B.Gy.: A székelykapuk és a kopjafák faragása áll a legközelebb a szívemhez, hisz mindig is ragaszkodtam a hagyományokhoz, de bármit szívesen faragok, akár csillárokat, dísztárgyakat is. Jelenleg is két faragott csilláron dolgozom az erdőfülei kultúrotthonban, egyenként 16 égős darabok.

Erdőfüle.ro: Mik a terveid a jövőre nézve?

B.Gy.: Terjeszkedni szeretnék a szakmában, bővíteni a műhelyemet és munkatársat keresni, esetleg alkalmazottat felvenni magam mellé. Úgy érzem, van jövője ezen a téren több embernek is, csak szeretni kell a fával dolgozni!

Erdőfüle.ro: Valami érdekességet faragtál-e, amit megemlítenél?

B.Gy.: Vannak munkáim, amelyek messze eljuttak: egy matrózládát ajándékba vásároltak meg és Olaszországba küldték, egyik faragott kazettámat Magyarország Parlamentjébe vitték ékszertartónak, részt vettem a zsadányi kultúrotthon előtt álló székelykapu faragásában és a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont udvarán is áll egy általam faragott kopjafa.

Erdőfüle.ro: Milyen címen érhet el téged az, aki vásárolni szeretne vagy ismerkedni a faragás rejtelmeivel?

B.Gy.: Erdőfüle, Mándra utca, 347. szám

Telefonszám:

  • Mobil:0753590989
  • Fix: 0267356376

Mail:

  • b.gyuszu@yahoo.com

Web:

SimpleViewer Gallery Id 94 has been deleted.

(A képek megtekintéséhez Adobe Flash Player szükséges, vagy pedig ajánlott a Google Chrome böngésző.)

3 hozzászólás

teklesz józsef
 1 

Gyönyörű munkák! Nagy tehetséggel áldotta meg a Jó Isten! Adjon hosszú életet is ,hogy sok szépet, értékeset tudjon alkotni!!!

augusztus 3rd, 2011 at 14:51
 2 

Egyetértek az előttem levő hozzászólással! :)

augusztus 30th, 2011 at 20:29
 3 

arany kezed van gyuszu :D:D

október 17th, 2011 at 15:53

One Trackback/Ping

  1. Erdőfüle honlapja » Feliratos pólók kaphatók!    szept 06 2011 / 7du.:

    […] Ajánljuk továbbá falunk méhészeinek termékeit illetve Balázsi Gyula faragómester munkáit. […]

Név (*)
E-mail (nem lesz nyilvános) (*)
Honlap cím
Szólj hozzá: